Η Φωτεινή είναι ένα μικρό χωριό 11 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς. Είναι κτισμένο στους πρόποδες του όρος Βίτσι και απέχει μόλις 1,5 χιλιόμετρα από την λίμνη της Καστοριάς

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Το εκκλησάκι του Αι Σωτήρα

"Μπαμπά θα ήθελα πολύ να το ξανακτίσουμε το εκκλησάκι μας, αυτό μου είπε η Ευγενία βάζοντας άλλη μια πέτρα στην σειρά."
Από την πρώτη φορά που ανεβήκαμε στον μικρό λόφο αγαπήσαμε το μικρό εκκλησάκι που χρονολογείτε πριν τον 10 αιώνα και την ανεμπόδιστη θέα προς την Λίμνη και την γύρω περιοχή.
O ερειπωμένος βυζαντινός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Πρόκειται για τρίκογχο, μονόχωρο δρομικό ναό με τρούλο, και βρίσκεται στη κορυφή μικρού λόφου κοντά στη βόρεια παραλίμνια ζώνη της Καστοριάς. Μεταγενέστερα γύρω από τον ναό εντοπίστηκαν ίχνη θεμελίων από κελιά και άλλες κατασκευές, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη θέση αυτή λειτουργούσε μοναστήρι χωρίς όμως να έχει ταυτοποιηθεί επιστημονικά μέχρι σήμερα. Προσπάθεια αναπαράστασης του μνημείου επιχειρήθηκε από τον καθηγητή Νικόλαο Μουτσόπουλο. Τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής τού μνημείου, η παντελής έλλειψη κεραμοπλαστικού διακόσμου και η αμιγώς λιθοδομημένη τοιχοποιΐα του, τοποθετούν χρονολογικά, το ναΐδριο στο Β΄μισό του 8ου ή στο πρώτο μισό του 9ου αιώνα. Η εκκλησία έχει ανακηρυχθεί από το 1961 ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

8 σχόλια:

  1. μπραβο φιλαρΑκη ωραια πραματα φτιαχνεις με αγαπη και μερακι,.
    χρονια πολλα και για τα γεννεθλια σου σημερα, να σε χαιρονται οι κοριτσαρες σου,.,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Αντώνιε.
    Να είσαι καλά φίλε και για τις ευχές.
    Κάποιος από εσάς στην οικογένεια, (νομίζω η κόρη σου)έχει σήμερα γενέθλια.
    Αν ισχύει να την χαίρεσαι, να είναι γερή και ευτυχισμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παίρνοντας λαβή από την εξαιρετική εργασία σου φίλε μου Άκη, θα ήθελα να σχολιάσω και ‘γώ πάνω στα κείμενα που συνοδεύουν τις όμορφες φωτογραφίες της παρουσίασης αυτής.

    Διάβασα σε κάποιο σημείο των κειμένων σου “Η εκκλησία έχει ανακηρυχθεί από το 1961 ιστορικό διατηρητέο μνημείο”. Συμπληρώνοντας λοιπόν στη φράση αυτή, θα έλεγα ότι πολλά «ιστορικά διατηρητέα μνημεία» σ’ αυτό το νομό (αλλά και τη χώρα), από το «υπερβολικό ενδιαφέρον» και την «υπέρμετρη φροντίδα» των αρμόδιων κρατικών και τοπικών φορέων κινδυνεύουν να γίνουν σωρός από πέτρες, κάποια ακόμα χαλάσματα χωρίς μνήμες χαμένα στο χρόνο. Η ιστορία μας, από χειροπιαστές αποδείξεις ολόγυρά μας, μετατρέπεται σταδιακά σε ίχνη και αργότερα σε θύμησες μακρινές και ασαφείς αναφορές, σαν ν’ αποτελούν διηγήσεις παραμυθιών και τίποτε άλλο.

    Είναι θλιβερό.

    Αναρωτιέμαι πώς γίνεται, σε άλλα κράτη, τα ιστορικά ίχνη (ακόμα και του πρόσφατου παρελθόντος) να χαίρουν σεβασμού και φροντίδας, και πάνω σε κάθε αναστηλωμένη πέτρα του ιστορικού τους παρελθόντος, να υπάρχει και από ένα μνημείο ή μουσείο αφιερωμένο σ’ αυτό, μήπως και οι άνθρωποι ξεχάσουν.

    Νομίζει κάποιος πως αποστρεφόμαστε το παρελθόν μας, θέλουμε να το εξαφανίσουμε από την ιστορία και τη μνήμη. Λες και αυτό που είμαστε δεν έχει χτιστεί πέτρα-πέτρα, κομμάτι-κομμάτι πάνω σε αυτό το σύνολο ιχνών, που μας συνοδεύει σαν τη σκιά μας, που το κουβαλάμε σαν πληροφορία μέσα στα γονίδιά μας γενιές ολόκληρες.

    Υπάρχει όμως και η ελπίδα, και η ελπίδα βρίσκετε στη φράση "Μπαμπά θα ήθελα πολύ να το ξανακτίσουμε το εκκλησάκι μας, αυτό μου είπε η Ευγενία βάζοντας άλλη μια πέτρα στην σειρά". Μπράβο σου Ευγενία, και κάθε Ευγενία!

    Έτσι λοιπόν, πέτρα-πέτρα, βάζοντας ένα χεράκι όλοι μαζί, ίσως κάτι να μπορούμε να περισώσουμε από τη λήθη.

    Αυτά τα λίγα ήθελα να πω.

    Χρόνια Δημιουργικά φίλε μου Άκη, να σε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λόγο της μακρόχρονης εμπειρία σου με το αντικείμενο σίγουρα ξέρεις πολύ καλά τι λες Γιώργο.
    Μακάρι να έδιναν προσοχή οι περισσότερο αρμόδιοι και στα γραφόμενα σου αλλά και στα αμέτρητα απομεινάρια/αποδείξεις που είτε είναι ορατά γύρω μας είτε βρίσκονται σκεπασμένα μέσα στο χώμα περιμένοντας το φως.
    Να είσαι καλά για τις ευχές, το σχόλιο σου, και την πολύχρονη φίλια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΙ ΣΩΤΗΡΑ ΩΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ;Ε;ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ(ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ)
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CF%81%CF%86%CF%89%CF%83%CE%B7_%CE%9A%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%82
    ΩΡΑΙΑ ΠΗΡΑΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ WIKIPEDIA ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτα από όλα θα ήταν καλά να γράφετε επώνυμα την γνώμη σας και όχι να κρύβεστε πίσω από την ανωνυμία.
    Πουθενά δεν έχω αναφέρει ότι ο ναός είναι μνημείο της Φωτεινής, απλά μένω στην Φωτεινή εδώ και 8 χρόνια και στο Blog αυτό γράφω για την περιοχή γύρω από το χωρίο για να συμπληρώσω το φωτογραφικό υλικό που έχω, είναι ένας χώρος που επισκέπτομαι πολύ συχνά με τα παιδιά μου και που αγαπώ ιδιαίτερα.
    Σε πληροφορώ ότι τα στοιχεία είναι παρμένα από την 12 σέλιδη αρχαιολογική μελέτη που έχει γίνει για το εκκλησάκι του Αι Σωτήρα την οποία πολύ ευγενικά μου παραχώρησε ο Πατήρ Σταύρος.(Αν υπάρχει μέρος της μελέτης στη wikipedia δεν είναι δικό μου λάθος)(Αν είστε κάτοικος Μεταμόρφωσης μπορείτε να το διασταυρώσετε με τον Πατήρ Σταύρο)

    Αν σας πείραξε το ότι έγραψα ότι ο ναός βρίσκεται κοντά στην Φωτεινή(κάτι το οποίο δεν είναι λάθος)ευχαρίστως να το διαγράψω.
    Αν σας πείραξε το ότι δεν ανέφερα το ότι βρίσκεται κοντά στην Μεταμόρφωση δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιαυτό.
    κανένα μέρος του άρθρου δεν είναι κλεμμένο και όλο το φωτογραφικό υλικό είναι δικό μου.
    Ο σκοπός μου είναι η προβολή της ιδιαιτερότητας της τοποθεσίας μέσα από τον φωτογραφικό φακό μου και μέσα από τα μάτια και τις σκέψεις της κόρης μου.
    Σας παρακαλώ οποιοσδήποτε αντίλογος μόνο επώνυμα και όχι ανώνυμα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το γεγονός ότι δεν έγραψα το όνομά μου δεν σημαίνει πως έγραψα κάτι αναληθές αν έγραφα ανακρίβειες τότε να είχατε λόγο να μιλάτε για την ανωνυμία μου,είμαι κάτοικος Μεταμόρφωσης.
    Όσο για την απάντησή σας στο σχόλιο μου να διαβάζετε καλύτερα γιατί πουθενά δεν έγραψα ότι κλέψατε πληροφορίες ή ότι το φωτογραφικό υλικό δεν είναι δικό σας γι'αυτό μην προσπαθείτε να "κλέψετε" εντυπώσεις!!!πολύ καλά κάνετε και προβάλλεται τα μνημεία της πόλης μας άλλα να τα προβάλλεται με τις σωστές πληροφορίες, και ναι με πείραξε το γεγονός ότι δεν γράψατε για την ακριβή τοποθεσία του Ναού τι πάει να πει κοντά στο χωριό Φωτεινή;κοντά είναι και το χωριό της Πολυκάρπης και του Τοιχιού γιατί δεν τα γράψατε;ο ναός αυτός βρίσκεται στην Μεταμόρφωση Καστοριάς και κρίνω ότι σκοπίμως δεν το αναφέρεται αυτό,ο καθένας που θα διαβάσει το άρθρο και δεν γνωρίζει την τοποθεσία του Ναού που θα υποθέσει ότι βρίσκεται;και επίσης βλέπω ότι αναπαράγεται στο internet με τίτλο "Φωτεινή Καστοριάς: Στο εκκλησάκι του Αι Σωτήρα".
    Όσο για την κορούλα σας συγχαρητήρια για τις σκέψεις της!!!
    Αυτά είχα να πω και δεν έχω καμιά άλλη διάθεση για αντίλογο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεβαστή η επιθυμία σας.
      Ούτως η άλλως δεν θα συνέχιζα από την στιγμή που επιμένετε στην ανωνυμία.

      Διαγραφή

Μπορείτε να κάνετε οποιοδήποτε σχόλιο αρνητικό η θετικό αρκεί να μην προσβάλλεται οποιονδήποτε.
Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση.